Opgroeien van de pups
De eerste weken

Als de pups geboren worden, zijn hun ogen en oren nog dicht. Ze kunnen zichzelf nog niet warm houden. Daarom hebben we een warmtelamp hangen.

Na elke melkgift likt de moederhond de buikjes, omdat de pups nog niet zelfstandig kunnen plassen en ontlasten. De mama is er maar druk mee! Daarom is het belangrijk dat ze deze eerste weken in alle rust voor haar pups kan zorgen.

Met een dag of 10 gaan de eerste oogjes open en beginnen ze rond te waggelen in de werpkist. Zodra de pups een beetje kunnen lopen, laten wij ze kennis maken met verschillende soorten speelgoed, zoals zachte rammel balletjes en allerlei knuffels.

Met ongeveer drie weken krijgen de pups voor het eerst een beetje melk, dit vinden ze heerlijk! Daarna weken we een beetje vlees en brokjes in de melk om ze langzaam te laten wennen aan vast voedsel. Zodra ze klaar zijn met eten, komt mama om alle snuitjes schoon te likken :)


Binnen spelen en bezoek

Zodra de pups groot genoeg zijn om uit de werpkist te lopen, zetten wij er een ren omheen. Hier leggen we in een aparte hoek kranten neer, zodat de pups al een beetje leren om zindelijk te worden.

Vanaf ongeveer 3 weken mogen er mensen en kinderen op bezoek om te komen puppy knuffelen, wat ook heel belangrijk is voor hun socialisatie. Met een week of 4/5 merk je dat de pups toe zijn aan nieuwe uitdagingen. Dan krijgen ze speelgoed voor 'gevorderden', zoals de wiebelplank, de ballenbak en een balanskussen. Dit vinden ze echt geweldig! Af en toe mogen ze ook even los rennen in de woonkamer, dan is het pas echt een feestje. Vanaf een week of 5, als het weer het toelaat, mogen de pups voor het eerst naar buiten toe.

Ook krijgen we nestbezoek van de vereniging. Zij komen de pups bekijken en maken van elke pup een verslagje.

De laatste weken

De pups vinden het heerlijk om buiten op gras te spelen in de grote ren. Ook mogen ze af en toe lekker los. In de tuin wennen ze gelijk aan alle nieuwe geuren en natuurlijke geluiden, en ook aan onze kippen.

Naast allerlei leuke speeltjes en speeltoestellen zetten we met mooi weer een grote schelp met een laagje water in de tuin. Zo weten de pups al gauw wat 'spetterpret' is.

Met ongeveer een week of 6 gaan de pups naar de dierenarts voor de gezondheidscheck en de eerste inenting. Dit is dan hun eerste ritje in de auto. De chipper van de Raad van Beheer komt bij ons thuis om de pups te chippen.

De week na de enting gaan we met de pups één voor één wandelen aan een riempje. Ze moeten in het begin altijd erg wennen aan een bandje om hun nek. We lopen dan een klein stukje naar de weg, een stukje mee in het bos of even naar het dorp. Een hele belevenis voor de pups! Vanaf 8 weken mogen de pups naar hun toekomstige baasjes toe.